Tips, trucs, oplossingen en ideeën van mensen met dementie en hun mantelzorgers uit Groningen

Op de website is sinds 1 november 2018 een nieuwe rubriek. Hier vindt u tips en trucs voor allerlei ogenschijnlijke niet zo belangrijke punten in het dagelijks leven maar die juist voor mensen met dementie belangrijk kunnen zijn.

Het zijn de tips en trucs van mensen met dementie en hun mantelzorgers zelf en de bij hen betrokken mensen die hen ondersteunen zoals verpleegkundigen, casemanagers dementie en anderen uit de Provincie Groningen.
Kortom, “Groningse ervaringen”. Als zij aangeven dat zij met naam en contactadres vermeld willen worden, dan worden deze vermeld.

Heeft u zelf praktische oplossingen gevonden? Mail die informatie naar info@mensenmetdementiegroningen.nl en vermeld daarbij of uw naam en contactadres vermeld mag worden.

Bij de inzenders van elk maand “verloten” we een presentje.

Lees meer op https://www.mensenmetdementiegroningen.nl/praktijktips

Alvast twee voorbeelden

Let op dat mensen met dementie ook blijven eten
We letten op medicatie maar hoe zit het met het eten ? We hebben het over “medicatietrouw” waarbij er afspraken worden gemaakt of de medicatie in eigen beheer mag blijven; of dat het klaar gelegd wordt waarbij een mantelzorger er op let dat de medicatie wordt ingenomen ( en er dan ook bij blijft om er op toe te zien dat de medicatie wordt ingenomen). In een verpleeghuis is dat meestal een verzorgende.
Maar is het eten niet even belangrijk? Als het eten klaargezet wordt bijv. de boterhammen worden gesmeerd en alvast in kleine stukje gesneden. Of de maaltijd wordt even opgewarmd in de magnetron en klaar gezet. De verpleegkundige gaat naar de volgende mevrouw die al wacht om de steunkousen aan de trekken?
Een voorbeeld hoe het ook kan. Mijnheer Jansen gaat 4x per week de warme maaltijd eten in het wijkrestaurant. Hij ontmoet daar zijn buren en kennissen. Als hij niet komt, dan krijgt hij een telefoontje van de restaurantmedewerkster “mijnheer Jansen, u bent er nog niet maar de soep staat al klaar, hoor”.
Over privacy gesproken, dat is toch niet zo belangrijk?

Resultaat
Mijnheer Jansen krijgt zijn eten en geniet er even van dat hij met anderen kan bijpraten.

Een GPS helpt; mijnheer Jansen kan weer een rondje maken in zijn buurt
Mijnheer Jansen maakte elke dag een rondje van een km in de buurt waar hij woont. Zijn vrouw en kinderen gingen zich zorgen maken omdat hij soms na een uur nog niet terug was. Her bleek dat hij “letterlijk en figuurlijk” de weg kwijt was. Er zijn vrijwilligers gezocht maar die waren ook schaars. Op die dagen dat er geen vrijwilliger was, kreeg mijnheer Jansen een GPS met een “leefcirkel” zodat hij nooit verder dan 1 km van zijn woning kon komen zonder dat er een waarschuwingssignaal afging. De familie en het informele netwerk in de buurt spraken af – uit voorzorg – via een GroepsApp wie die dag beschikbaar was om hem op te halen.

Resultaat
Mijnheer Jansen kan elke dag even blijven wandelen. In de praktijk kwam het gemiddeld maar 1 keer per maand voor dat het signaal van de GPS afging.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.