“Ontmoeting met dementie” een expositie door studenten van Academie Minerva. De expositie is een neerslag van een 3 maanden lange ontmoeting met mensen met dementie. De studenten zijn begeleid door kunstenaar/ docent Herman van Hoogdalem die zelf o.a. bekend is van zijn aquarellen “Gezichten van dementie” in het Drents Museum in 2013. Rondom deze expositie zijn er allerlei activiteiten: workshops, muziek, lezingen. Een aantal zijn speciaal voor mensen met dementie (en hun naasten).
ACTIVITEITEN (data en locatie en aanmelding op de website)
• “Bloem vilten” o.l.v. Jolande van Luijk. Dit is speciaal bedoeld voor mensen met dementie en hun partner/mantelzorger.
• “Muzikale Ontmoeting” – een intiem muzikaal optreden door Ilse Tummers en Verena Wild uit Nijmegen. Dit is speciaal bedoeld voor mensen met dementie en hun partner/mantelzorger. Eventuele uitloop van tijd.
• “De mens – dementie en kunst”. Kunstenaar Herman van Hoogdalem spreekt over zijn laatste boek “Mag ik gaan? Leven en sterven met dementie.” Lector Dr. Anke Coumans vertelt over de betekenis van kunst in deze sociale context.Een kunststudent vertelt hoe het is om vanuit de ontmoeting met iemand met dementie tot beeldend werk te komen.
• Workshop “Mandala Schilderen” o.l.v. Jan Kenter. Dit is speciaal bedoeld voor mensen met dementie en hun partner/mantelzorger, eventueel met uitloop van tijd.
• Engelstalige masterclass “Deeper Connection” speciaal bedoeld voor musici o.l.v. Krista Pykkönen – de Wit, docent aan het Prins Claus Conservatorium. Hoe kun je muziek maken met mensen met dementie? Deelnemers nemen hun eigen instrument mee; ook een zanger is welkom met de stem als instrument; er is 1 (electrische) piano aanwezig als instrument.
• Interactieve muzikale workshop door Embrace, door Philip Curtis en 3 musici, speciaal voor zorgopleidingen. Over de rol van muziek in de zorg voor mensen met dementie.
• “De grillen van Dr. Alzheimer”. Lezing door Toine Heijmans, schrijver en columnist in de Volkskrant over de dementie van zijn vader. De columns spreken zo aan, dat zij nu worden gebundeld tot een boek dat binnenkort wordt uitgegeven.
• ‘Werelddans op de stoel” o.l.v. Marijke Dijkshoorn. In een kring vanuit een stoel heerlijk bewegen op muziek. Deze workshop is open voor iedereen, maar mensen met dementie en hun hele familie, en mensen met een beperking zijn nadrukkelijk uitgenodigd om deel te nemen.
• “Muzikale Verbinding” – een intiem muzikaal optreden door Janneke Geurts. Dit is speciaal bedoeld voor mensen met dementie en hun naasten. U kunt daarbij ook een verzoeknummer indienen, een liedje uit de oude doos of juist niet. Indien mogelijk zal Janneke dit voor en eventueel met u zingen.
• Gedichtenavond’ met dichter Arjen Boswijk uit Groningen. Arjen heeft 2 jaar lang “meegelopen” in Maartenshof en zijn ervaringen in gedichten vertaald. Hij zal deze avond voordragen uit de gedichtenbundel “Gedichten om niet te vergeten” en over zijn ervaringen vertellen.
• Workshop “Van levensverhaal tot levensboek” o.l.v. Roelie Otter. Hoe kom je van iemands levensverhaal tot een mooi levensboek? Deze workshop is voor iedereen, maar met name ook mensen met dementie en een partner/mantelzorger zijn van harte welkom.
• Muzikaal optreden bij de expositie zelf door duo “Offenes Fenster” Hildegard Sarrazin en Hans Rosinga met Balkanmuziek e.a: muziek van nabij en veraf, sereen en hartstochtelijk.
• Meet & Greet met de exposerende kunstenaars, met pianospel van Martijn Meulenbelt uit Leek.
Naast de expositie zijn er een aantal bijzondere middelen die onderling contact helpen bevorderen: de Tovertafel, De CRDL en The Before-I- die-I-Want-to …. Wall.
• De Tovertafel: interactieve lichtprojecties die mensen verleiden om in beweging te komen en samen plezier en echte geluksmomenten te hebben. De Tovertafel is innovatieve hightech, heeft vele prijzen gewonnen en is speciaal voor deze expositieperiode ter beschikking gesteld.
• De CRDL: maakt in zijn – prachtig vormgegeven – eenvoud een nieuwe manier van contact mogelijk; door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid … u moet het proberen! De CRDL is winnaar van de Nationale Zorg Innovatie Prijs 2018 en ook speciaal voor de ze expositie beschikbaar gesteld.
• De Wall: maakt deel uit van een wereldwijd kunstproject en is simpelweg een muur waar je op kunt schrijven wat voor jou (nog) belangrijk is in het leven. Het nodigt uit om stil te staan bij wensen en verlangens, die met elkaar te delen
Meer informatie
Kijk bij Kunstencentrum K38 op https://kunstencentrumk38.nl/agenda-item/dementie/ of via de mail dementie@kunstencentrumk38.nl . Aanmelding vooraf is verplicht. Zie op de website de informatie voor een bijdrage in de kosten.
Be the first to comment