Corona en dementie – De belangrijkste tips op een rij – Bescherm u zelf en uw naaste en voorkom het gevoel van eenzaamheid

Bescherm uzelf en uw naaste
Klachten of niet, het is verstandig om het contact met uw naaste zoveel mogelijk aan te passen. Van het veilig bezorgen van boodschappen tot samen kletsen door het raam. Met deze tips beschermt u elkaar tegen het coronavirus.
1. Klachten? Blijf thuis
Dit is niet altijd even makkelijk. Toch is het erg belangrijk dit advies te volgen om te voorkomen dat u uw naaste besmet. Blijf altijd thuis bij klachten als verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen of koorts. En doe dat tot u 24 uur geen klachten meer hebt.
2. Pas uw contact aan
Ook zonder klachten is het belangrijk het contact met uw naaste aan te passen. Want u kunt het virus ook hebben zonder dat u het weet. Bel elkaar in plaats van langs te gaan. Videobellen kan natuurlijk ook. Of maak een praatje door de ruit heen. Ieder veilig aan één kant van het glas. Dat kan ook terwijl u elkaar belt!
3. Laat boodschappen veilig bezorgen
Veel supermarkten bezorgen thuis. Lukt dat niet? Er zijn nu veel vrijwilligers die graag een boodschap doen voor u of uw naaste. Zorg wel altijd voor voldoende afstand. Zet bijvoorbeeld een stoel naast de voordeur, met een briefje erbij: boodschappen en pakketjes graag hier neerzetten. En doe de deur pas open als de bezorger meer dan twee meter bij de deur vandaan is.
4. Toch samen in een ruimte? Let op uw hygiëne
Bent u toch met uw naaste in één ruimte? Let dan extreem goed op uw hygiëne. Dat doet u zo:
• Desinfecteer uw handen
Doe dit al vóór u aanbelt of de deur openmaakt. Dit kan met desinfecterende gel of met warm water en zeep.
• Houd afstand en gebruik beschermingsmateriaal
Houd waar mogelijk minimaal 1,5 meter afstand van uw naaste. Kan dit niet omdat u uw naaste moet helpen met bijvoorbeeld persoonlijke verzorging? Gebruik waar mogelijk beschermingsmateriaal.
• Raak zo min mogelijk aan
Helpt u in het huishouden, dekt u de tafel of schenkt u de thee? Doe dit als het kan met handschoenen aan. Gebruik de handschoenen voor één bezoek en gooi ze daarna weg.

 

Voorkom gevoel van eenzaamheid
Geen visite, geen dagopvang, geen clubjes en geen sport. Dat vergroot de kans op eenzaamheid bij uw naaste. Hoe houdt u contact? Hoe laat u weten dat u aan uw naaste denkt? Enkele tips voor u op een rij.
5 tips tegen eenzaamheid
• Vraag uw naaste eens om hulp
Draai de rollen eens om! Bel uw naaste en vraag bijvoorbeeld het familierecept voor die ene lekkere stoofschotel of taart. Of vraag hoe hun kinderen zich vroeger vermaakten.
• Wissel boek- en filmtips uit
Vraag of uw naaste een tip heeft voor een goede film of een mooi boek. Dan kunt u het er daarna samen over hebben. Ook leuk om dit met de hele familie te doen.
• Zet uw kinderen aan het werk!
Hebt u (kleine) kinderen die zich vervelen? Laat ze een tekening maken, iets moois knutselen of een gedichtje schrijven. En stuur het op per post.
• Ga online
Kan uw naaste een beetje overweg met e-mail of WhatsApp? Film uw kinderen als ze een liedje zingen of gek dansje doen (of doe het zelf) en stuur de video aan uw naaste.
• Bel het Rode Kruis voor een luisterend oor
Heeft u of uw naaste een luisterend oor, advies of extra hulp nodig? Bel de Rode Kruis Hulplijn op (070) 4455 888. 7 dagen per week tussen 09:00 en 21:00 uur.
• Videobellen, hoe werkt dat?
Wilt u graag videobellen, maar weet u of uw naaste niet goed hoe dat moet? Hoe dat kan leest u op https://www.seniorweb.nl/artikel/videobellen-apps-en-mogelijkheden
Bron o.a. CZ en RIVM (actueel 4 mei 2020)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.