Thuiskamer – een mini-gemeenschap van mensen die voor elkaar zorgen in Het Hogeland

Steunpunt Mantelzorg Hogeland – Mensenwerk Hogeland start, samen met partners, vier nieuwe initiatieven om niet-geïndiceerde respijtzorg te bieden als voorliggende voorziening om mantelzorgers te ontlasten. Met deze nieuwe initiatieven, ‘Thuiskamers’ genoemd, krijgen mensen met én zonder lichte zorgvraag een beetje meer aandacht en een extra stukje zorg. Iedereen is welkom en de ervaring leert dat luisteren vaak al genoeg is. Activiteiten hoeven dan ook niet heel ingewikkeld te zijn. Gezellig samen koken en samen kunnen eten is al voldoende. Alleen dan al ontstaan vaak mooie gesprekken en verbindingen. Eigenlijk wordt zo een mini-gemeenschap gecreëerd van mensen die bereid zijn voor elkaar te zorgen. Mensen met bijvoorbeeld dementie kunnen door deze activiteiten in de buurt die voor hen zo vertrouwd en veilig aanvoelt blijven wonen.

Activiteiten in de omgeving
De kracht van de bewonersinitiatieven is dat ze dichtbij zijn én dat activiteiten in de omgeving worden georganiseerd. De veelal basale activiteiten moeten overigens niet verplicht worden. Het gaat er volgens Monica Blom, mantelzorgcoördinator bij Mensenwerk Hogeland, om dat deelnemers het leuk en fijn vinden om te komen. Wel geeft ze aan dat mensen mogelijk meer gestimuleerd worden om deel te nemen wanneer er diverse activiteiten zijn. Nog beter is om te redeneren vanuit de mensen: vraag hen welke activiteiten ze leuk vinden én wat ze nodig hebben, zodat zij mee kunnen doen.

Vormgeven van nieuwe zorginitiatieven
Is het mogelijk om in de lijn van bewonersinitiatieven de mantelzorger te ontlasten? Met het gegeven dat dan sprake moet zijn van een lichte zorgbehoefte? En hoe kun je dit dan vorm geven? De nieuwe initiatieven zijn opgestart zonder een voor-opgeschreven plan. “Het motto is namelijk ‘gewoon doen’. Uitproberen wat werkt en wat niet; en na een tijdje kijken wat beter kan”, aldus Monica.

Samenwerking met bestaande bewonersinitiatieven
Drie kleinschalige initiatieven in het werkgebied zijn in februari 2019 gelanceerd. Zij zijn bij bestaande bewonersinitiatieven aangesloten om het initiatief echt van de grond te krijgen. In maart wordt een vierde initiatief gestart. Dit is niet direct een bewonersinitiatief, maar hierin wordt wel samengewerkt met lokale initiatieven en vrijwilligers. Het Steunpunt werkt onder andere samen met de bestaande bewonersinitiatieven:
De Holm (Den Andel, start februari 2019);
Dörpszörg (Ulrum, start februari 2019);
Bommel(t)hoes (Uithuizermeeden, start februari 2019);
De Hoven (Winsum, start maart 2019).
In Ulrum is bijvoorbeeld al een paar keer een echtpaar komen eten. Voor hen is dit echt een ‘uitje’. Zo komen ze eens ergens anders. De drempel van deze activiteit is laag. Zij genieten van de gezelligheid, de gesprekken en de verbindingen die ze leggen. Voor hen is het bedoeld!

Financieren van de thuiskamer
Monica merkt op dat het financieren van bewonersinitiatieven een lastig punt blijft. Hoewel de vrijwilligers geen of slechts een kleine vergoeding krijgen, dienen de materialen, activiteiten en eventuele vervoerskosten wel gewoon betaald te worden. Gelukkig zijn deelnemers bereid een kleine bijdrage te betalen, maar de kosten moeten niet te hoog worden; dat is niet de bedoeling van een bewonersinitiatief.

Vrijwilligers gezocht
Bewonersinitiatieven blijven altijd afhankelijk van vrijwilligers en die zijn er uiteraard nooit genoeg! Mocht je het leuk vinden om iets voor je buurtbewoners te betekenen (en in één van de bovenstaande dorpen wonen), meld je dan vooral bij Monica Blom, mantelzorgcoördinator bij Mensenwerk Hogeland, m.blom@mensenwerkhogeland.nl .

Voorbeeld Ervaring Echtpaar
Mevrouw heeft moeite met lopen en wordt steeds meer afhankelijk van anderen. Sinds kort gaat ze naar de Thuiskamer in Ulrum om meer onder de mensen te komen. Soms met haar man; soms alleen, zodat haar man eventjes tijd voor zichzelf heeft. Meestal komen ze eten, maar ook winkelen staat bij mevrouw op de planning. Ze moeten nog wennen aan de Thuiskamer, maar beiden voelen zich al wel steeds meer thuis. Wat mevrouw graag nog zou willen doen is sjoelen en boeken bespreken. Een plekje om te rusten zou ook fijn zijn, maar daar wordt aan gewerkt. Beide geven de Thuiskamer een kans; er is veel te doen!

Bron – Nieuwsbrief Mantelzorg Groningen | Mantelzorg en bewonersinitiatieven – zie ook de website https://mantelzorggroningen.nl/nieuws/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.